• Çalışma Hayatında Milli Seferberlik
  • Çalışma Hayatında Milli Seferberlik
  • Çalışma Hayatında Milli Seferberlik

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik

Programdan Yararlanmak İsteyen İşverenlere İlişkin Şartlar

İşbaşı eğitim programı ilgili mevzuatı gereği en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve İŞKUR’a kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir. Özel sektör işyerleri, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, sendikalar, konfederasyonlar, vakıflar, dernekler, bankalar, kamu kurumlarının hizmet alım ihalelerini alan firmalar, noterler, aile hekimleri, site yönetimleri, okul aile birlikleri, öğretmenevleri, organize sanayi bölgeleri müdürlükleri, meslek birlikleri programdan yararlanabilir.

Programdan Yararlanmak İsteyen İş Arayanlara İlişkin Şartlar

İşbaşı eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, sözleşme imza tarihi itibari ile son 3 aydır işsiz olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir. Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmekte, işsizlik ödeneği alanlar da katılımcı olabilmektedir.

Programın Uygulanmasına İlişkin Genel Esaslar

En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir. Programlar en az % 50 istihdam taahhüdü alınarak düzenlenmektedir. Programdan sonraki istihdam süresi; program süresi 60 günden az olanlar için en az 60 gün, diğer programlar için ise en az program süresi kadar olacak şekilde uygulanmaktadır.

Programların Süresi

İşbaşı Eğitim Programı ilk kez işgücü piyasasına girenler için en fazla 320 fiili gün, diğer kişiler için 160 fiili gün olarak düzenlenebilir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.

Program Katılımcılarına İŞKUR Tarafından Yapılan Ödemeler

Katılımcılara günlük 54 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Bu sayede program süresine bağlı olarak net asgari ücret düzeyinde (1.404 TL) gelir elde etme imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır. Diğer yandan üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmediğinden öğrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedirler. Öğrencilerin ve işsizlik ödeneği alanların programa katılmaları halinde farklı miktarda günlük katılımcı zaruri gideri ödenmesi söz konusu olabilmektedir.

İstihdam Teşviki ve İşverenlere Sağlanan Vergi İndirim İmkanı

31.12.2017 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.

Program Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İşverenlerin, iş arayanların ve öğrencilerin işbaşı eğitim programına başvurabilmesi için İŞKUR’a kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt işlemi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerine başvurarak, oda ve borsalardaki hizmet noktaları aracılığıyla ve İŞKUR’un web sitesi olan www.iskur.gov.tr adresi vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. İŞKUR’a kayıt yaptıran her işveren, iş arayan ve öğrenciye iş ve meslek danışmanı atanmaktadır. İş ve meslek danışmanları programdan yararlanmak isteyenlere hem program hem de İŞKUR hizmetleri hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Yapılan bilgilendirmeden sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri tarafından işbaşı eğitim programı başvurusu değerlendirilerek program başlatılabilmektedir.